Neomix artykuły

Mrożonki. Dlaczego warto je jeść?

Mrożone warzywa i owoce według ekspertów zachowują zdecydowaną większość witamin, a także składników mineralnych. Warto zatem jeść mrożonki, ponieważ nie tylko są zdrowe, ale również wartościowe.

W zdecydowanej większości sklepów spożywczych można znaleźć w zamrażarce mrożonki owoców, warzyw, a także potraw, które są przygotowywane na ich bazie. Bardzo często klienci mają wątpliwości czy mrożonki są godne uwagi. Eksperci do spraw żywienia są zdania, że mrożonki, które zostały poddane  procesowi zamrażania w kilka godzin od momentu zebrania plonów będą nadal zachowywały bardzo wysoką zawartość składników odżywczych, do których należy zaliczyć składniki mineralne oraz witaminy.

Można zatem spokojnie kupować oraz spożywać mrożonki. Szczególnie jest to rekomendowane osobom, którym zależy przede wszystkim na urozmaiconym oraz wartościowym odżywianiu. Warto wiedzieć, że mrożone owoce oraz warzywa, które są nie tylko odpowiednio przechowywane, ale również rozmrażane, swoje korzyści będą ujawniały przede wszystkim wiosna i zimą. Nie wszyscy są świadomi, że mrożonki mogą wtedy zachować nawet więcej wartości odżywczych w porównaniu do świeżych owoców i warzyw.

Mrożonki będą doskonałym rozwiązaniem dla osób, które dużo pracują lub się uczą i mają mało czasu na przygotowanie wartościowego dania. Ponadto mrożone warzywa i owoce są pozbawione niepotrzebnych elementów, zdecydowanie skraca to czas ich przyrządzenia. Należy także mieć świadomość, że znajdujące się w mrożonkach składniki mineralne uczestniczą w regulowaniu krążenia.

 

Mity dotyczące mrożonek

– Mrożone owoce oraz warzywa mają mniejszą wartość odżywczą w porównaniu do świeżych surowców.

– suplementy witaminowo-mineralne są wstanie zastąpić owoce oraz warzywa w okresie zimowo-wiosennym.

– mrożenie warzyw oraz owoców powoduje tracenie przez nie cennych składników mineralnych i witamin

 

Fakty dotyczące mrożonek

– Odpowiednio zamrożone, a także przechowywane oraz rozmrażane mrożonki cechują się wartościami odżywczymi zbliżonymi do świeżych surowców. Z kolei wiosną oraz zimą mrożonki przewyższają pod tym względem świeżą żywność.

– Część składników, które występują w mrożonkach, można nie znaleźć w suplementach.

– mrożenie owoców oraz warzyw w bardzo małym stopniu wpływa na ich wartość odżywczą. Należy mieć świadomość, że zbieranie owoców oraz warzyw, a także ich sortowanie, transport do danego sklepu w zdecydowanej większości przypadków trwa kilka dni. W tym czasie również dojdzie do strat jeżeli chodzi o witaminę C.

Kończąc temat mrożonek, rekomendujemy zajrzeć na serwis altruismonline.com, który również porusza temat wartości mrożonek